Interiør

13 tips til å pynte opp huset til jul!

Julen er like rundt det såkalte hjørnet, og da er det på tide å ta fram dine estetiske ferdigheter for å pynte til jul.

Er du ikke særlig estetisk anlagt sier du? Frykt ikke, for hjelpen er nær. Her har du 13 tips til å pynte opp huset til jul:

13. God lukt hjemme

En av de mest undervurderte dekorasjonselementene hjemme er lukt. God lukt skaper alltid god julestemning,og om du ikke koker gløgg eller baker pepperkaker kan du sette opp dispensere med akkurat den duften du selv liker.

Det gamle trikset med å sette ut appelsiner med nellikstenger er bra, men i dag kan du altså skreddersy din egen aroma-cocktail og plassere i dispenser – og det er vel litt mer praktisk?

12. Utendørs julebelysning

Det viktigste er ikke alltid det som er inne, for innpakningen har mye å si. Ta huset ditt, for eksempel. Det skal ikke mange meter til med utendørs julelys for å skape meget god julestemning for alle de som passerer huset ditt – så sørg for at dette er gjort.

Dette er vel, strengt tatt, det minste en kan gjøre for å øke julestemningen i huset, med mindre det å sette ut en skål med pepperkaker og en nellikappelsin regnes som «nok» juledekor.

Du finner utendørs julebelysning her.

11. Innendørs julebelysning

Selvsagt er det viktig å sette opp lys også inne. Levende lys er trivelig, men dette må aldri komme helt ut av kontroll. Så sørg for at du har elektrisk julelys som kan stå på døgnet rundt uten fare.

Finnes det noe mer juleaktig enn å tusle inn på kjøkkenet midt på natten og ta for seg av restene etter julemiddagen, kanskje bare akkompagnert av en stille juleøl og lyset fra innendørs julebelysning?

10. God julemat

Vi nevnte hvor virkningsfullt god julelukt er, og ingenting skaper bedre julelukt enn julemat. Sørg derfor for at du har litt ekstra god til like før jul – dersom dette er fysisk mulig. Sett av noen timer til bakst en kveld, og lukten vil infiltrere rommet. Dersom du skal ha venner eller familie over 2. juledag kan du godt bake noen kaker samme morgen – det gjør susen.

9. Julefigurer

Det er enkelt og greit å sette ut små julefigurer. Disse kan også være utrolig rimelig i innkjøp, så dette egner seg godt til og med for fattige studenter som kanskje prøver litt febrilsk å komme i julestemning. Har du et pyntebehov før du får besøk er det bare å plassere ut noen små nisser, gnomer, engler, troll eller lignende på stuebordet, spisebordet, nipsbordet, vinduskarmen – eller egentlig hvor som helst.

Dersom du vil være litt mer alternativ kan du jo også henge dem fra taket, men sørg for ikke å feste tråden rundt halsen på figurene – det kan lett sende feile signaler.

8. Musikk

Musikk er vel, etter lukt, et av de sterkeste virkemidlene som finnes. Og julen er aldri langt unna om du spiller en liten julesang.

Det er mange retninger å gå her, og du vet sikkert meget godt selv hvilken musikalsk stil du har, men glem ikke at mange populærartister har laget en rekke juleplater med egne versjoner av berømte julesanger.

7. Engler

Engler bør vi kanskje nevne spesielt, for de er jo så sjarmerende. Kanskje litt mer sjarmerende og varme enn nisser og gnomer. Og om du synes det var en god ide å henge julefigurer fra taket kan du jo spinne videre på denne ideen med engler som tema.

Er du dyktig med hendene kan du kanskje lage dem selv med japansk papirkunst?

6. Tenk nytt med farger

I julen er farger som grønt og rødt store. Men du kan kanskje unngå dem? Mange velger, for eksempel, å ha all julepynten på juletreet i en eneste farge, for eksempel hvitt, sølv eller gull?

Tenk helhetlig på fargene i hjemmet ditt, og legg opp et stilfullt fargekart for din jul hjemme.

5. Blomster og planter

Du skal huske på småfuglene i julen, men heller ikke glemme plantene. Og da tenker vi ikke på juletreet. Kjøp inn så mange blomster og planter du har råd til, gjerne i farger som passer med det fargekartet du legger opp. Og husk, av og til er det flott med store blomsteroppsatser – ikke bare en mengde småpotter plassert rundt omkring.

4. Julefilmer

En av de beste måtene å komme i julestemning på er å la typiske juleprogrammer avspilles på TV. Dette koker ned til personlige valg, men tenk på ting som «It’s a Wonderful Life», «Snekker Andersen» eller rett og slett en musikal eller tegnefilm.

3. Nøtter

Vi har nevnt dette med mat, men nevner nøtter spesielt. For av en eller annen grunn er nøtter blitt synonymt med jul. Der er ikke nok at vi må slite med å pille reker om sommeren, for til jul piller vi på nytt med småmat – denne gangen altså nøtter.

Men vi forstår engasjementet, for nøtter liksom bare «er» jul, ikke sant?

2. Champagne

Her kommer vi inn på et kontroversielt element som kanskje lukter litt vel mye av set store utland. Men andre steder i verden er det vanlig å drikke sjampagne også på andre tidspunkt enn nyttårsaften.

Ingenting forbereder magen og appetitten bedre enn et glass champagne, så hvorfor ikke la dette bli den nye juletradisjonen før ribben, pinnekjøttet eller torsken skal foræres? Og glem ikke at champagne passer aldeles utmerket til sterkt og salt pinnekjøtt.

1. Juletre

Mens vi snakker om julebelysning inne bør vi selvsagt nevne juletreet. For om du likevel velger ikke å gp til innkjøp av innendørs julebelysning, kan juletreet redde deg. Ja, på mange måter er juletreet den ultimate julepynten.

Skal du bare pynte opp med en, eneste ting til jul: La det bli juletreet.

Julen kommer hvert år, men prøv å gjøre litt ekstra stas på den i år. Forbered hjemmet ditt på jul, og la deg rive med av alle de gode energiene.