Interiør

Behov for fornyelse i hjemmet?

Visste du at vi nordmenn ligger helt i Europa-toppen når det kommer til oppussing av hjemmet vårt? Faktisk har det seg slik at nesten halvparten (!) av husholdningene i Norge tenker på eller planlegger en eller annen form for oppussing av hjemmet. Ca. en tredjedel av disse har konkrete planer om å pusse opp innvending mens resten planlegger oppussing av boligen. I dette tallet ligger også utvidelse av boligen eller tilhørende bygg.

I 2017 brukte vi nordmenn over 70 milliarder kroner på oppussing av boligen. Det er enorme summer vi snakker om, og som de siste årene har ført Norge helt i toppen i Europa. Norge er et velferdsland som er regnet som et av verdens rikeste land, men likevel vil vi nok mene at mange av disse milliardene ikke er tatt ut av egen lomme men finansiert på en eller annen måte. Det å ta opp et forbrukslån for å pusse opp hjemmet kan faktisk ses på som en investering i fremtiden – spesielt med tanke på verdiøkning for fremtidig salg.

Vi skal se nærmere på oppussing innvendig, basert på ulike rom i boligen. Vi har undersøkt nærmere oppussing som også inkluderer interiør og smarte løsninger basert på behov og ønsker. Du kan faktisk pusse opp ganske mye i din bolig for et mindre beløp, for eksempel når du bare har 5-10 000 kroner til gode.

Finansiering

Gjennomgående i vår artikkel her har du sikkert registrert hvilke enkle grep du egentlig kan gjøre i alle rom i boligen. Det er mye du kan male om og så skifte ut små ting som belysning, lister, skap- og skuffefronter og håndtak. Innenfor et budsjett på mellom 5 000 og 10 000 kroner kan du få gjort svært mye som kan fornye rommene og sette et nytt preg på boligen.

Om dette ikke er oppsparte midler er det svært mange som har mulighet til å finansiere oppussingen gjennom forbrukslån med ganske rimelige betingelser. Når du skal bevege deg på nettet og sammenligne mulighetene skal du først og fremst vurdere og sammenligne finansieringen basert på samme beløp og rentekostnadene. Det viktige er hva det koster deg når finansieringsbeløpet er nedbetalt – det er hva oppussingen koster deg. Les mer om finansiering hos Scandilån Norge, klikk her

Hva er grunnen til at vi pusser opp så ofte? 

Det er selvfølgelig flere grunner til at vi bruker så mye tid og energi og ikke minst kroner på å pusse opp der vi bor. For det første, og det har vi vært inne på, har vi en økonomi og livsstil i Norge som gjør det mulig. En annen grunn er selvfølgelig at vi har en lang (og kald) vinter i Norge, mørketiden, hvor vi søker lyspunkter i tilværelsen. Da er det nærliggende å ta for seg omgivelsene våre, nemlig boligen.

En annen grunn er at vi mennesker endrer oss hele livet, og ikke bare skifter vi mening eller endrer stil med alder og livssituasjon, vi innhenter også inntrykk og påvirkning gjennom venner og sosiale medier. De siste årene har det også vært en rekke serier som dreier seg om bolig og interiør på TV og som viser seg å være svært populære. Selvfølgelig påvirker alt dette vår lyst og evne til selv å ta i et tak.

De dyreste rommene til oppussing

Det er to rom som utmerker seg når det kommer til budsjett i øverste klasse, og det er kjøkken og bad. Noe av grunnen til dette er selvfølgelig at sanitær og VVS interiør til badet koster ganske mye. Når det kommer til kjøkkenet er det selvfølgelig tilhørende hvitevarer som drar opp budsjettet. Selv om også innredningen til et kjøkken kan innebære et høyt kostnadsnivå, er det også mulig å innrede et kjøkken til en langt mer fornuftig pris. Vi kommer tilbake til disse to rommene.

Førsteprioritet for de fleste er stuen

De fleste vil sikkert kjenne seg igjen når vi påstår at de fleste bruker det meste av tiden sin hjemme i stuen eller hverdagsrommet i boligen. Dette er selvfølgelig også den viktigste grunnen til at de fleste prioriterer stuen som oppussingsobjekt nummer én. En annen viktig grunn er at det som oftest er her vi også tilbringer tid sammen med gjester. Stuen er blitt det rommet som på mange måter sier mye om boligen vår, og det er stuen som vi har et ønske om skal gi det beste inntrykket av hjemmet vårt. En tredjedel av de som pusser opp starter derfor med stuen.

Når vi i tillegg nevner at stuen kanskje er det enkleste rommet å fornye og derfor oppleves som enkelt å pusse opp, er det i seg selv attraktivt. Du kan selvfølgelig bytte ut selve interiøret, men uten å pusse opp eller fornye rommet i seg selv vil du da være avhengig av farger og stil som passer også ditt nye interiør. Imidlertid er det effektivt og enkelt å begynne i den andre enden. Bare ved å endre farger eller bytte gulv kan hele rommet endre karakter og andre interiørdetaljer vil være av større interesse. Stuen er også det rommet i boligen din som endrer både karakter og presentasjon av hele boligen din for et budsjett som er overkommelig for de fleste.

Enkle grep: Nye farger på vegger og gulv, og i tillegg ny farge på listverk kan endre hele stuen. Det kan da være nok å ommøblere i ettertid, og plasseringen av eksisterende møbler og interiør kan endre hele stuen. Husk at det også kan være nok å bytte ut hele eller deler av interiøret, for eksempel lamper eller bare skjermene til lampene. Det kan også være tilstrekkelig om du for eksempel kan pusse opp bordet og skifte ut stolen, så vil det være som nytt.

Velkommen hjem-partiet er nesten like viktig

Det er som de sier; førsteinntrykket kan du bare gi en gang. Og det har du ikke så god tid på deg til å gjøre heller, så av den grunn er det kanskje helt naturlig at prioritet nummer to i boligen ofte er entreen eller inngangspartiet innvendig. Behovet for oppussing her kommer nok mest av at dette er det rommet i boligen som benyttes mest på vei inn eller ut av boligen. Dette medfører også større slitasje enn andre rom, og oppussingsprioriteringen kommer derfor mer på grunn av slitasje enn å skape et nytt inntrykk.

I tillegg er nok entreen ofte det minste rommet og er derfor det raskeste oppussingsobjektet av alle. Her vil det enkleste grepet rett og slett være å male om, kjøpe inn nytt teppe (eller matte) og kanskje bytte ut knaggene på veggen eller skifte ut dørene på entregarderoben. Dette trenger slettes ikke være kostbart i det hele tatt. Du vil kanskje oppdage at det er listverket som er mest slitt – hva med å bytte listene?

Hva så med badet? 

Som vi nevnte er badet kanskje det mest kostbare rommet i din bolig å gjøre noe med, i det minste om du tenker på større inngrep. Bakgrunnen for det er at du selvfølgelig er avhengig av dyktige håndverkere om du skal pusse opp hele badet eller deler av badet som inkluderer interiør – spesielt VVS interiør. Hvis du skal ta det steget, sørg for å sjekke med flere håndverkere (rørleggere) og sjekk gjerne referanser gjennom deres kunder og de arbeidene de har gjort. Men vi ønsker å sette fokus på rimeligere løsninger.

Er det på tide å bytte ut baderomsmøblene? Hva med belysningen på badet ditt? Det kan være ganske rimelig å sette inn spotter i taket fremfor en vanlig rombelysning. Du trenger heller ikke å bytte ut hele møblementet, fordi det kan være vel så fint å bare skifte ut dørene på det eksisterende møblementet. Dersom interiøret på badet ditt lar seg male så er dette en god løsning. Da kan det også her være mer enn nok å male om listene.

Hvis du i tillegg bytter ut mindre detaljer som knagger, dusjforheng eller dusjvegg og avslutter det hele med å gå til innkjøp av nye håndklær og kluter, ny såpedispenser og annet tilbehør vil du fort skape et helt nytt inntrykk av ditt gamle baderom.

Kjøkkenet kan være kostbart

Men kjøkkenet kan også finpusses for en ganske akseptabel sum når det kommer til investeringer. Også for kjøkkenet, som for de andre rommene i din bolig, kan det å endre på farger og stil være nok til å sette et nytt preg på rommet. Kjøkkenet er da også et rom som benyttes mye, og for noen er det i tillegg til å være husets matlagingsrom også et sentralt spisested.

Dersom kjøkkenet ditt er flislagt kan det å rive disse og flislegge på nytt koste en del mer enn budsjettet tillater. Men dersom det er et malt kjøkken det er snakk om kan du male om i en ny farge. Om dette er noe du velger å gjøre, hva med å bytte ut skapdører og skuffefrontene samtidig? I så fall kan du også vurdere å skifte til nye håndtak som står i stil med resten av kjøkkenet. Alt dette er enkle grep som alle kan få til og som ikke behøver å koste en formue.

Soverom og andre bruksrom

Dette er rom i boligen som er mer private, så her er det rom som først og fremst skal være trivselsrom for dere som bor i huset. Igjen vil farge på vegger og lister være det enkleste og mest kostnadseffektive i en oppussingsplan. Interiør og møbler som garderobe og seng vil fort være ganske kostbart, mens mindre detaljer som for eksempel håndtak til dører og skuffer er rimeligere alternativ.

Lykke til med fornyelse av boligen!