Beauty

Er det forskjell på parfyme for fest og parfyme for hverdagsbruk?

Gjennom hele menneskehetens kjente historie har de som har hatt råd til det, forsøkt å lukte godt, gjerne ved hjelp av naturlige hjelpemiddel, som planter og krydder. Dette er noe som har holdt seg, i alle fall nå det kommer til den dyreste parfymen, mens kjemien og moderne produksjon dominerer det som vi i dag vanligvis får kjøpt i butikker eller på nettet. For å finne de riktig gode parfymene må du til en spesialforretning.

Om du skal på fast og vil “vise frem” deg selv, så kan det være lurt å satse på en godlukt som ligger i de øvre prisklassene. Grunnene til det er flere. For det første er ekte parfymer med naturlige duftstoffer langt mer forførende og gjerne mer behagelige. Bruker du parfymen riktig, så gjør du et godt inntrykk. Det er kanskje ikke like viktig når det kommer til hverdagsbruk, selv om du sikkert vil lukte godt da også.

En god parfyme i luksusklassen kan koste ganske mye. Prisen ar avhengig av ingrediensene. Olje fra citrusfrukter er vanlig del av både billig og dyr parfyme, men den er billig å utvinne. Lavendelolje er derimot ganske dyr, siden du trenger et tonn med blomster for å få ett kilo ren olje. Slike variasjoner påvirker pris og kvalitet. Noe av prisen på de mest limiterte parfymene er selvfølgelig også hype og sjeldenheten eller eksklusiviteten ved produktet, som ved for eksempel Clive Christian No 1, eller med Chanel No 5, som kan koste rundt kr 140 000 per liter.

Listen nedenfor gir deg en god oversikt over hvordan du kan vurdere prisen og kvaliteten på parfymer.

Parfyme kan deles inn i forskjellige klasser

Det som i dag fortsatt er den mest kostbare parfymen, kalles for Parfum, eller for parfum extrait. Dette er den mest luksuriøse parfymen, med den høyeste kvaliteten. Ingrediensene er som regel 20 til 40 % duftoljer, eteriske oljer, samt løsemiddel som alkohol, så vel som en del vann, eller fett, som er en fremragende duftbærer. Denne typen parfyme er den som sitter lengst, og som gir de mest autentiske og imponerende duftinntrykkene. Den lukter som regel meget sterkt, slik at kun en liten dose med parfyme på halsen er nok til å svøpe deg i den gode lukten. Ser man bort fra veldig hypede produkter, så kommer literprisen likevel gjerne opp i kr 60 000.

Eau de Parfum er den litt billigere varianten av parfyme, hvor duftstoffene, det vil si de eteriske oljene, utgjør mellom 12 og 20 % av blandingen. Når man kjøper en slik billigere variant, så mister man noe av effektiviteten til den mer intense duften fra en ekte Parfum, men man skåner lommeboken litt. Dette er en type parfyme som de fleste kan unne seg, og denne kvalitetsklassen er ganske vanlig.

Under Eau de Perfume kommer klassen Eau de Toilette. Denne har en andel av duftstoffer som ligger mellom 8 og 12 %. Dermed er den langt billigere å lage i store mengder, og billigere for kunden. Dette er den parfymetypen som er den mest solgte i verden om vi teller rent omsatt volum, og det er en godlukt som de fleste lett har råd til. Prisen ligger vanligvis ikke på mer en kr 100 per 100 ml, mens ekte parfum extrait gjerne koster 10 til 15 ganger så mye.

Derunder kommer parfymeklassen Eau de Cologne som inneholder 3 til 7 % med duftstoffer. Her begynner blandingen av virkestoffer å bli ganske tynn, og prisen er deretter. Mesteparten av innholdet i flasken er vann og alkohol.

Eau de Solide kommer som den siste og billigste klassen av parfyme, med et blandingsforhold som ligger rundt 1 % duftstoffer. Dette er som regel etterbarberingsvann, som det var vanlig å bruke i ganske store mengder, for å sterilisere det nybarberte ansiktet.