Mote

Hvordan gjør du de beste kleskjøpene til den rimeligste pengen?

Det er ikke alltid like lett å finne fresht tøy som også passer til en slunken lommebok. Den første løsningen er kanskje å finne seg en ekstra jobb, som et lite tilskudd til studielån og stipend. På den andre siden trenger ikke alt man har på seg, å være nytt og dyrt. Det finnes mange forskjellige muligheter for å spe på klesbudsjettet.

Outlet-shops og salg er alltid en god mulighet til å skaffe seg nye klær

Det finne mange store selskaper som også driver outlets med tøy og sko som de ikke har fått solgt i sine butikker, så vel som fabrikker som “dumper” tøy i sekundære butikker, når de ikke oppnår de forventede salgstallene på sin produksjon.

Dette er som regel varer av topp kvalitet, som ikke har noen objektiv mangel, men som ikke falt i smak hos mange nok av kundene. De har som regel den samme kvaliteten som resten av sortimentet til den gitte produsenten.

Om du bor i en større by, så er det enkelt å finne slike utsalgssteder. Som regel ligger de i et industriområde med kjøpesenter, gjerne i kjelleren, eller litt bortgjemt, der hvor leia er den rimeligste. Videre finner man også slike outlets i de litt mindre velstående bydelene.

Det kan ved første øyekast virke litt rotete, og det kan godt hende at alt av sko bare er blitt dumpet i en haug, uten noen videre tiltak for å stille dem opp, og det kan hende at klærne ligger om hverandre i en diger kasse. Det betyr bare en ting, og det er at du er på en skattejakt, etter de perfekte skoene i din størrelse, eller etter en kjole som faktisk passer. Det kan godt hende at du sparer en del penger, men shoppingen blir gjerne mer tidskrevende. Det beste du kan gjøre er å ta med en venninne, og gjøre en lek ut av det hele.

Sjansen er nemlig at du kan finne veldig billig tøy. Merke-joggesko selges gjerne for en femtedel av den vanlige utsalgsprisen, når de først er havnet på slike butikker, og det samme gjelder for skjorter og skjørt. Skjorter som man i andre butikker har sett med priser oppimot kr 600 blir i et outlet solgt for rundt hundrelappen.

Bruktbutikker og veldedighetsbutikker er også gode steder for å finne billig tøy

Det finnes mange forskjellige brukt-butikker som også tilbyr billigere tøy, men det å kjøpe brukt tøy er noe som vekker en del motstand hos mange. Æsj, noen har gått i det før, er ikke en uvanlig reaksjon.

For å imøtegå dette, har mange bruktbutikker forsøkt å følge med i tiden, og frisket opp imaget sitt litte granne. I dag heter det egentlig ikke brukt tøy lenger. Det er blitt innført ett nytt ord, som fjerner en del av assosiasjonene. I dag kaller vi det for vintage-tøy, som heller minner om at vi snakker om en god vin. –De er gode med å finne selgende ord, disse amerikanerne.

En av butikkene som har kastet seg på vintage-bølgen er Frelsesarmeens Fretex, som i dag selger en god del av det beste tøyet som de får inn gjennom sin egen vintage nettbutikk. Men du finner mange flere butikker av denne typen, som gjerne drives av selskaper som samarbeider med veldedige organisasjoner som driver med klesinnsamlig, som for eksempel Røde kors.

Her kan det variere om du finner billig tøy, men du finner i alle fall unikater, som meget få andre har. Noe vil være rimelig, men utvalget er ofte noe begrenset. Gjerne vil du møte irritasjonen av at noe er akkurat ett nummer for lite, eller et nummer for stort. Den andre ulempen er selvfølgelig at du også kan finne ting som ikke holder så alt for lenge, så sjekk nøye om sømmene fortsatt holder, og at klær eller sko er i funksjonell stand, før du kjøper dem.

På den andre siden er det bra for oss og for miljøet at vi driver med gjenbruk, og det kan gjemme seg mye kult mellom regalene på en bruktsjappe. Kanskje finner du en klassisk håndveske, en gammel pen kjole, eller en dress i gøyale 80-tallsfarger.