Nyheter

Tips til en billig jul

Hvert år bruker nordmenn i snitt 11 000 kroner på julefeiringen og alt den medfører. Det er ikke bare selve gavene som koster penger – det skal også handles inn mat, drikke, godteri, nye antrekk, julepynt, julekalendere og liknende. Det kan fort bli fristende å trekke kredittkortet, kjøpe på avbetaling eller å ta opp forbrukslån om du føler at pengene ikke strekker til i disse tider, men er dette egentlig den beste løsningen for å få økonomien til å gå opp i juletiden?

Forbrukslån?

Flere og flere nordmenn tyr til forbrukslån for å komme over kneika i perioder hvor vi bruker mye penger. I dag er det relativt enkelt å søke om et slikt lån på nett, og det florerer med banker som tilbyr forbrukslån. Det finnes også informasjon, tips og hjelp å få på nett, og låneprosessen har aldri vært enklere.

Det er imidlertid viktig å huske på at det kommer en fremtid også. Dette er penger som må betales tilbake og det blir for dyrt om du ikke klarer å betale regningene dine i tide. Dette er derfor ofte kortsiktige løsninger og du må tenke deg nøye om før du faktisk takker ja til et lån. Jan Edvardsen hos Forbrukslaan Norge bekrefter dette: «Du bør sette deg godt inn i egen økonomi før du tar opp et lån. Lånet skal betales tilbake med renter, og du må derfor betale tilbake mer enn du opprinnelig lånte.».

Nedenfor finner du noen tips som gjør det mulig få til en billigere jul uten å føle at du må ofre noe. På denne måten unngår du raske løsninger samtidig som du også kan leve godt i januar. Du trenger kanskje ikke å bruke så mye penger i juleperioden som du kanskje tror.

Julegaver

Det vi bruker mest penger på før jul er ofte gavene. Nordmenn er meget generøse når det kommer til pakkene under treet og undersøkelser viser at vi kjøper større og dyrere gaver for hvert eneste år, samtidig som vi kjøper til flere og flere. Det første du bør gjøre før du setter i gang med julehandelen er å lage deg en liste over hva du ønsker å kjøpe til hver enkelt person. Sett i tillegg opp et budsjett over hvor mye penger du har å bruke på julegaver og hold deg til dette. Du trenger ikke nødvendigvis å kjøpe de dyreste tingene for å spre glede. I disse tider har de fleste stort sett det de trenger og det er derfor i tillegg vanskelig å finne ut hva man i det hele tatt skal kjøpe. Det er derfor ikke nødvendig å overdrive.

Et tips som ofte går igjen er å prøve å handle gaver året rundt og kun kjøpe når ting er på tilbud. Men denne ideen får du ofte først etter at det er for sent og gang på gang lover du deg selv at du skal være tidligere ute med gavene neste år. Det er lett å være etterpåklok, men det å handle julegaver på en varm sommerdag i juli er kanskje ikke det du først og fremst har i fokus. Et tips for deg som handler julegavene i sesong kan være å sammenligne priser ved hjelp av nettsteder før du kjøper noe. Det kan være store prisforskjeller blant forhandlere og du vil også på denne måten få vite om produktet du er ute etter er på tilbud noe sted. Se om du kan utnytte tilbud og kampanjedager i tiden før jul, men husk å holde deg til listen du har avklart. Ikke kjøp ting du ikke hadde tenkt å kjøpe bare fordi det nå er billigere. Når det kommer til barn holder det lenge med én eller to gaver til hver. Det er lett å tro at leker og gaver er det viktigste med julen for barna og dette stemmer nok ganske godt med virkeligheten. Det er imidlertid viktig å huske på at det er oppmerksomheten som er viktig for dem – de tenker ikke over hva ting koster.

Priskrig på mat

De siste årene har matbutikkene rundt juletider kjørt i gang en priskrig på en rekke varer slik at alle kan nyte god julemat uansett økonomi. Ulempen med dette er at en del butikker gjerne går tom for enkelte varer da tilbud fort får folk til å fråtse. Dette med å hamstre inn produkter kun fordi de er på tilbud er noe som gjør at du ikke sparer så mye penger som du gjerne tror. Her er det igjen viktig å lage en handleliste på forhånd slik at du ikke ender opp med en haug varer som du ikke trengte i utgangspunktet. Prøv å være tidlig ute når kampanjedagene starter og unngå å handle på tidspunkt hvor alle handler – for eksempel rett etter jobb eller lørdag ettermiddag. Se om du kan få sneket inn en handletur før jobb eller i lunsjpausen. Eventuelt kan du vurdere om du rett og slett har mulighet til å ta en feriedag før jul og få unnagjort mesteparten av handelen da. Det er mye penger å spare på disse priskrigene om man planlegger og utnytter dagene mest mulig. Tidligere år har det blant annet vært mulig å få grøtris til fem kroner og marsipanrull til én krone. Det har også vært mulig å få hovedretten til en billig penge med tilbud på både ribbe og kalkun, helt ned i 19 kroner per kilo. For deg som bor nært svenskegrensen kan det også være en mulighet å kjøre til nabolandet for å gjøre julehandelen. For at dette skal lønne seg er det storhandel som gjelder, noe som kan passe fint før jul. Uansett hvilket alternativ du går for er det nødvendig å planlegge på forhånd. De å lage handleliste og holde seg til budsjettet er de viktigste grepene du kan gjøre.

Nytt antrekk?

Det er kanskje ikke fristende å ha fjorårets antrekk, men du trenger ikke nødvendigvis å bruke massevis av penger på å fornye garderoben. Hva med å arrangere en byttedag med venner? Mange av oss sitter med et klesskap fullt av klær som er fullt brukende, men som vi sjelden eller aldri bruker. Dette kan være fordi vi allerede har brukt antrekket noen ganger og derfor har gått lei, eller vi har gjort et bomkjøp. De fleste av oss kan nok kjenne oss igjen i å ha handlet på nettet og fått feil størrelse eller liknende. Ofte blir det slik at du aldri får summet deg til å bytte eller selge disse bomkjøpene og klærne blir derfor hengende i skapet med merkelappen på. Det som blir hengende ubrukt i skapet ditt kan være en skatt for andre. Om du har klær du ikke bruker, har helt sikkert vennene dine det også. Inviter dem over på et glass vin og be alle om å ta med seg noen plagg som ikke brukes og bytt med hverandre. På denne måten kan du få et helt nytt antrekk uten å bruke en eneste krone.

En annen ting som er ganske trendy i dag er å sy om gamle klær for å fornye et antrekk. Du trenger ikke å være Jenny Skavland for å ha suksess med dette – du kan gjøre store endringer med enkle grep. For eksempel kan fjorårets kjole gjøres om til et skjørt og en herreskjorte kan gjøres om til en bluse. Plutselig har du juleantrekket klart. Fretex har en blogg dedikert til sy-om-prosjekter der du kan finne masse nyttige tips til egne prosjekter. Ellers finnes det en mengde guider og tips og triks på nett når det kommer til fornying av klær. Du kan også ta turen innom bruktbutikker og se om du finner noen skatter som du kan sy om og gjøre om til et festantrekk med ditt personlige preg. På denne måten vil du altså ende opp med et unikt plagg som ingen andre har. For menn kan et antrekk enkelt fornyes med en ny skjorte og et nytt slips, du trenger ikke nødvendigvis å bytte ut hele dressen selv om du allerede har hatt den i noen år.

Julekalender på budsjett

De ferdige kalenderne koster ofte mer enn de smaker og hjemmelagde kalendere blir fort mye dyrere enn det du hadde sett for deg. Det er lett å tenke at det ikke er noe problem å finne 24 små, rimelige ting som kan passe i en kalender, men det er ikke alltid like lett når du står i butikken. Det blir fort en stressende opplevelse, spesielt om du har flere barn du skal lage kalender til. Om du ønsker å lage pakkekalender kan et tips være å besøke «alt mulig»-butikker, de har nemlig en rekke småting som både er morsomme og rimelige. Du kan også finne billig julepynt i slike butikker. Et annet alternativ er å lage en aktivitetskalender. Skriv ned aktiviteter som kan gjøres i dagene før jul på ulike lapper lapper som du nummererer fra 1-24. Lag kalenderen i god tid i forveien og skriv ned ting som du allerede hadde tenkt å gjøre, for eksempel «bake pepperkaker», «se film» eller «spise grøt».